Afgelopen zomer zijn een paar stuurgroepleden en vrijwilligers van de werkgroep Let’s Go! uit Wijhe afgereisd naar het Roemeense dorp Ulies voor een oriëntatiereis. Hier staat een lagere school waar ongeveer 110 kinderen uit het dorp en omgeving naar school gaan. En die kon wel een opknapbeurt gebruiken. Maar is er ook genoeg te doen als we in de zomer van 2024 met een bus vol jongeren hier de handen uit de mouwen steken?
Doorgaans reist Let’s Go! iedere twee jaar met een bus vol jongeren uit de gemeente Olst-Wijhe af naar Oost-Europa voor een klusreis. Het doel: jongeren van hier die de handen uit de mouwen steken voor jongeren daar. Op deze manier worden culturen uitgewisseld en horizonnen verbreed. Na een paar jaar geen klusreis te kunnen doen vanwege een wereldwijde pandemie en de oorlog in Rusland/Oekraïne, willen we graag weer in actie: Let’s Go!
Via via zijn wij in contact gekomen met de lokale dominee Géza Sógor van het Roemeense dorp Ulies. Dit gedeelte van Roemenië behoorde tot eind van de 1e Wereldoorlog bij Hongarije. Er wordt daar dus ook nog Hongaars gesproken. Het dorp heeft daarom ook een Roemeense (Ulies) en Hongaarse (Kányád) naam. Er zijn nog meer van deze gebieden in Roemenië die door de regering nogal eens worden achtergesteld. Niemand uit onze groep kon Hongaars of Roemeens, maar gelukkig was de communicatie met de mensen daar heel goed te doen. De dominee spreekt heel goed Nederlands, want hij studeerde twee keer een jaar in Nederland en heeft in Kampen gewoond. En met zijn vrouw konden we goed Engels spreken, want zij is docent Engels. Verder kwamen we met Google Translate en handen- en voetenwerk een heel eind.
Na een reis van twee dagen werden we ’s avonds bij aankomst warm ontvangen door Géza en zijn familie. De volgende ochtend was het tijd om het werkterrein te verkennen en aan de slag te gaan. De lagere school in Ulies biedt onderwijs aan ongeveer 110 leerlingen uit het dorp en omgeving. De mensen daar hadden al wat voorbereidend werk verricht door o.a. de vloeren van de vier klaslokalen te schuren. Daardoor konden wij meteen beginnen met het lakwerk.
Ook was de vraag of we het hekwerk tussen de school en de kerk wilden schilden. Maar… het hekwerk bleek in zo’n slechte conditie dat er beter een nieuwe geplaatst kon worden. In overleg met de directrice van de school is daarvoor gekozen, met de materiaalkosten voor rekening van Let’s Go!.
Het was mooi om te zien dat in de loop van de week steeds meer helpende handen kwamen. Vooral veel jeugd, de leerkrachten van de school, maar ook ouders die hun kinderen op de school hadden en de chauffeur van de schoolbus. Wat hadden ze er allemaal een plezier in om te helpen en dat bij temperaturen van 34 graden! Geweldig die samenwerking!
De lokale bevolking was zo blij met onze hulp dat zij 3 maal daags onze maaltijden verzorgden. Dit werd gedaan door leerkrachten en moeders van de schoolkinderen. En in de buurtdorpen Petek en Dálya waren we twee keer te gast voor het diner. Een afstand van Wijhe naar Olst, maar door de slechte conditie van de weg deden we er zeker een half uur over! Een hele belevenis an sich dus.
Naast het klussen en de maaltijden was er ook wat tijd voor korte excursies. Zo bezochten we een oud Hongaars huis, genoten we van een prachtige wandeling in een natuurgebied en leidde onze gastheer in het buurtdorp Dálya ons daar rond, die tevens dominee en waterbuffelboer daar is.
Eind september is de stuurgroep van Let’s Go! bij elkaar gekomen, want: Is er na een week klussen dan nog wel genoeg te doen als we in de zomer van 2024 met een bus vol jongeren hier de handen uit de mouwen steken? Het antwoord: JA! We hebben een inventarisatie gemaakt van de klussen die nog gedaan moeten worden daar. Wat we daar gaan doen hangt mede af van wat de meereizende jongeren uit Olst-Wijhe willen en kunnen doen.
Dus ben je tussen de 17 en 24 jaar en wil je graag in de zomer van 2024 de handen uit de mouwen steken in Roemenië?
Laat het ons weten: info@lets-go-wijhe.nl